Tempoyak ikan patin akan menjadi hidangan spesial buat keluarga anda. Rasa yang yummi membuat kita pasti ketagihan ingin selalu membuatnya. Ikan patin dapat anda beli di pasar pasar tradisional, dengan bahan rempah rempah membuat citarasanya sangat khas dan lezat.Waktu memasak tempoyak ikan patin ini juga tidak membutuhkan waktu yang lama. jadi segera sajikan selagi hangat dengan nasi putih.
Bahan tempoyak ikan patin :
- 150 gram tempoyak
- 1kg ikan patin, kita bersihkan dan potong potong
- 1 batang serai kita memarkan
- garam secukupnya
- penyedap rasa secukupnya
- gula pasir secukupnya
- 3 cm lengkuas memarkan
- 800 ml air
Bumbu yang kita haluskan :
- 5 buah cabai merah
- 3 cm kunyit
- 3 cm jahe
- 10 buah cabai rawit
Cara membuat tempoyak ikan patin :
- Kita masak air (800 ml), dengan tempoyak, serai, lengkuas dan juga bumbu halus hingga mendidih. Sesekali aduk rata.
- Kemudian kita amsukkan ikan patin yang sudah dibersihkan.
- Masukkan juga gula pasir, penyedap rasa dan garam aduk aduk rata.
- Masak hingga tempoyak ikan patin benar benar matang.
- Angkat dan segera sajikan.
Tag :
Masakan Indonesia